Dietetyk kliniczny Dominika Tuora-Szost

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego kierunek Dietetyka
Licencjat obroniony w 2019 r. „Znaczenie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce miażdżycy”

CERTYFIKATY

🔹 „Żywienie kliniczne w praktyce – wielospecjalistyczna współpraca”
🔹 „Immunożywienie osób aktywnych fizycznie”
🔹 „Diagnostyka w chorobie Hashimoto”
🔹 „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka”
🔹 „Praktyczne zalecenie żywieniowe w chorobach tarczycy”
🔹 „Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym”
🔹 „Żywienie okołotreningowe”
🔹 Autorka e-booka „Słodkie fit śniadania na każdy dzień”

Stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach. Uwielbia gotować, testować nowe przepisy, zmieniając je na zdrowsze wersje.
Miłośniczka kuchni greckiej, empatyczna, energiczna, kontaktowa

  • O Poradni

    Dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem człowieka w chorobie. Ma wiedzę o tym czym i kiedy zastosować odpowiednią dietę dla pacjenta na różnym etapie choroby, aby nie dopuścić do jej rozwoju lub zapobiec stanom jej zaostrzenia, albo przyspieszyć leczenie, rekonwalescencję pacjentów. Wykorzystując swoją wiedzę o relacjach między układem pokarmowym, a innymi układami dobiera diety do określonych schorzeń i stanu ich zaawansowania u konkretnego chorego.
    Dietetyk kliniczny przeprowadza wywiady żywieniowe, ocenia stan odżywienia pacjenta i sposób jego żywienia, wykonuje pomiary antropometryczne i analizuje wyniki badań laboratoryjnych, które określają poziom składników odżywczych w organizmie.

Facebook