mgr inż. Magdalena Matysiak-Płoszaj

Absolwentką Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Studium Farmaceutycznego w Poznaniu,  dietetyk, edukator żywieniowy, technik farmacji. Od 2013 roku współpracuję z poradnią Przyjazny Dietetyk, w swoim dorobku zawodowym ma również dziesięcioletni staż pracy w aptece PANACEUM w Poznaniu.

🔹 Zajmuje się głównie profilaktyką żywieniową chorób cywilizacyjnych i dietozależnych – otyłością, cukrzycą, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, niedoczynnością tarczycy, ale jej pacjenci to również dzieci, osoby aktywnie uprawiające sport, kobiety w ciąży i matki karmiące, osoby, które chcą poprawić swoją jakoś życia poprzez poznanie zasad prawidłowego odżywiania.
🔹 Jest autorką wielu tekstów o zdrowym żywieniu m.in. w poradniku „Rodzina zdrowia” oraz portali internetowych, a także wykładowcą kursów  dla osób zajmujących się żywieniem zbiorowym w placówkach oświatowych.
🔹 Chętnie angażuję się w projekty i inicjatywy prospołeczne promujące zdrowy styl życia m.in. zaangażowana w projekt „ Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”  organizowany przez Fundację Rozwoju Dzieci im. J.A Komeńskiego, Fundację Nutricia, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka oraz Budżetu Obywatelskiego w Malborku „Bądź zdrów – 3 miesięczna metamorfoza”

Wychodzi z założenia, że w  diecie ważne jest nie tylko co jesz, ale również Twoja świadomość, jak i dlaczego to robisz. Duży nacisk stawia na edukację i  uświadomienie pacjenta,  aby po wizycie udało Ci się wytrwać w postanowieniach i zrealizować swoje cele.Dietetyka i zagadnienia zdrowego żywienia to dla niej  nie tylko praca, ale styl życia, pasja, dlatego stara się sprostać wymaganiom  każdego pacjenta.

Dietetyk kliniczny Dominika Tuora-Szost

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego kierunek Dietetyka
Licencjat obroniony w 2019 r. „Znaczenie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce miażdżycy”

CERTYFIKATY

🔹 „Żywienie kliniczne w praktyce – wielospecjalistyczna współpraca”
🔹 „Immunożywienie osób aktywnych fizycznie”
🔹 „Diagnostyka w chorobie Hashimoto”
🔹 „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka”
🔹 „Praktyczne zalecenie żywieniowe w chorobach tarczycy”
🔹 „Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym”
🔹 „Żywienie okołotreningowe”
🔹 Autorka e-booka „Słodkie fit śniadania na każdy dzień”

Stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach. Uwielbia gotować, testować nowe przepisy, zmieniając je na zdrowsze wersje.
Miłośniczka kuchni greckiej, empatyczna, energiczna, kontaktowa

Facebook