Dominika Tuora – dietetyk kliniczny dzieci/dorośli

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego kierunek Dietetyka
Licencjat obroniony w 2019 r. „Znaczenie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce miażdżycy”

CERTYFIKATY

🔹 „Żywienie kliniczne w praktyce – wielospecjalistyczna współpraca”
🔹 „Immunożywienie osób aktywnych fizycznie”
🔹 „Diagnostyka w chorobie Hashimoto”
🔹 „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka”
🔹 „Praktyczne zalecenie żywieniowe w chorobach tarczycy”
🔹 „Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym”
🔹 „Żywienie okołotreningowe”
🔹 Autorka e-booka „Słodkie fit śniadania na każdy dzień”

Stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach. Uwielbia gotować, testować nowe przepisy, zmieniając je na zdrowsze wersje.
Miłośniczka kuchni greckiej, empatyczna, energiczna, kontaktowa

  • O Poradni

    Dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem człowieka w chorobie. Ma wiedzę o tym czym i kiedy zastosować odpowiednią dietę dla pacjenta na różnym etapie choroby, aby nie dopuścić do jej rozwoju lub zapobiec stanom jej zaostrzenia, albo przyspieszyć leczenie, rekonwalescencję pacjentów. Wykorzystując swoją wiedzę o relacjach między układem pokarmowym, a innymi układami dobiera diety do określonych schorzeń i stanu ich zaawansowania u konkretnego chorego.

  • Zakres usług poradni dietetyka klinicznego

    • wywiad zdrowotno-żywieniowy
    • analiza składu ciała
    • analiza wyników badań laboratoryjnych
    • choroby tarczycy
    • nadciśnienie
    • hipercholesterolemia
    • cukrzyca typu 1, 2
    • insulinooporność
    • cukrzyca ciążowa
    • dostosowanie jadłospisu pod jednostki chorobowe

Facebook